Ucraina, decizie importantă în ziua 101 de război cu Rusia. Ce prevede acordul pe care l-a semnat cu o companie americană de energie nucleară: „Fără nicio influenţă rusă”

Ucraina, decizie importantă în ziua 101 de război cu Rusia. Ce prevede acordul pe care l-a semnat cu o companie americană de energie nucleară: „Fără nicio influenţă rusă”
Sursa FOTO: gds.ro
Publicat: 04/06/2022, 10:28
Actualizat: 04/06/2022, 10:30

Ucraina a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse. Scopul: aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, în efortul de a pune capăt dependenţei ţării de livrările din Rusia, a anunţat compania nucleară de stat a Ucrainei, transmite Reuters. Între timp, războiul ruso-ucrainean a ajuns în cea de-a 101 zi, iar negocierile de care s-a tot vorbit sunt departe de a avea loc. 

Acordul creşte, de asemenea, numărul de noi unităţi nucleare pe care Westinghouse le va construi în Ucraina la nouă faţă de cinci cât era prevăzut anterior, iar compania va înfiinţa un centru de inginerie în ţară, potrivit news.ro.

Ucraina, patru centrale nucleare în funcțiune

Ucraina are patru centrale nucleare în funcţiune, dintre care cea mai mare, la Zaporojie, a căzut sub controlul Rusiei la câteva zile după ce a început invazia rusă, în februarie, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni. Pe baza acordurilor anterioare, acordul cu Westinghouse stipulează că aceasta va furniza combustibil pentru toate centralele atomice ale Ucrainei.

Energia nucleară acoperă aproximativ jumătate din toate nevoile de electricitate ucrainene, iar ministrul Energiei a spus că în viitor Ucraina ar putea fi şi un furnizor de energie electrică pentru Europa de Vest.

”Vom moderniza flota noastră de unităţi nucleare, care vor produce energie curată, sigură şi de încredere, fără nicio influenţă rusă”, a declarat ministrul Energiei, Herman Haluşcenko, potrivit unui comunicat al companiei de stat de energie atomică Energoatom.

Energoatom a negat joi o informaţie conform căreia ar putea închide uzina Zaporijia, dacă Kievul pierde controlul operaţiunilor de acolo. Ucraina şi-a exprimat în mod repetat îngrijorările privind siguranţa centralei, de când a început invazia Rusiei pe 24 februarie. Vineri, a avertizat că rămâne fără piese de schimb.

Cât de dependentă este UE de importurile de gaze

Reamintim că Uniunea Europeană își propune să-și reducă dependența de petrolul și gazul rusese cu două treimi până la sfârșitul acestui an și la zero până la sfârșitul lui 2027, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, într-un interviu apărut marți în publicația italiană Il Messaggero, relatează Reuters.

Rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020, însă România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%), însă aceasta a fost în creșteste, arată datele publicate recent de Eurostat, citate de Agerpres.  Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%) au rate reduse de dependenţă de importurile de gaze naturale

La polul opus, ţările membre cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale sunt: Malta (104%), Suedia (102%) şi Spania (101%).

Potrivit sursei citate, comparativ cu situaţia din 2020, cele mai mari creşteri ale dependenţei de importurile de gaze naturale au fost înregistrate în Malta (de la 96% în 2020 până la 104% în 2021, o creştere de opt puncte procentuale), Irlanda (de la 64% până la 71%, creştere de şapte puncte procentuale) şi România (de la 17% în 2020 până la 24% în 2021, o creştere de şapte puncte procentuale).

Cele mai mari scăderi de la un an la altul au fost înregistrate în Letonia (de la 121% până la 61%, adică o scădere de 59 de puncte procentuale), Austria (de la 73% până la 51%, scădere de 22 de puncte procentuale) şi Slovacia (de la 88% la 69%, scădere de 20 de puncte procentuale).

Potrivit sursei citate, pe termen scurt UE rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Conform celor mai recente date oficiale privind resursele de energie ale României, publicate de Institutul Național de Statistică, în primele două luni ale anului, din totalul de 1.674,9 mii tone echivalent petrol (tep) de gaze naturale utilizabile, 1.1174,2 mii tep au fost produse în țară, iar 500,4 mii tep au fost importate.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.297 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum s-a fotografiat Iulia Vântur cu tatăl lui Salman Khan de ziua lui: ”M-a făcut...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor